Egy informatikus hallgató feljegyzései

AdaTech

4 tipp, amivel elkerülheted, hogy internetes csalók áldozatává válj!

A napokban felröppent egy újabb hír, miszerint a Wizz Air szülinapja alkalmából 2 jegyet lehet vásárolni 1€-ért. Ezt sajnos nem a Wizz Air hirdette meg, hanem csalók. Ezen szörnyű eseten felbuzdulva írtunk néhány tanácsot, hogy hogyan tudod Te is megállapítani biztosan egy oldalról, hogy tényleg az, akinek mondja magát.

1. Minden esetben nézd meg a domain nevet!

A Wizz Air és hasonló nagy brandek mind rendelkeznek hivatalos domainnel, ami általában XY.com, XY.hu, XY.co stb. A promóciók, nyereményjátékok és ilyen célokra létrehozott oldalak is szintén ezen a címen futnak, csak sokszor más aloldalon, ami annyit jelent, hogy ilyet láthatsz például: promotion.wizzair.com, birthdaygame.wizzair.com és hasonlók. A végződés sosem változik! (Mint az alapul vett átverésben .hu.hu-online)

2. Figyeld a helyesírást!

Egy világszínvonalú cég, mint ez esetben a Wizz Air (de rendszeres a visszaélés Ray-Ban és a Telekom brand nevével is) nem fog helyesírási hibával, magyartalan és ellentétes mondatokat írni. Ahogy az alábbi képen látható, a megszólítás hol tegezés, hol magázásba fordul át.

 

Arról már nem is beszélve, hogyha ellenőrzöd a komment szekciót, feltűnhet, hogy csupa külföldi profilok szólnak hozzá, szinte hibátlan szép magyar nyelven:

3. Használj vírusírtót!

A legtöbb napjainkban használatos vírusírtónak van egy kifejezetten internetes kártevőkre szakosodott bővítménye, ez a lehetőség az ilyen és hasonló ajánlatokat nem engedi be (vagy megrázza a kolompot, ha érzékeli), így célszerű lehet installálnunk egyet. Ez a lehetőség már okostelefonokon is elérhető!

4. Maradj reális!

Persze léteznek nagyvonalú cégek és hihetetlen bomba ajánlatok, és oké, hogy 15 éves születésnap, na de ilyen ajánlatot, ráadásul ilyen tálalással nem fog adni még egy ekkora cég sem. Különben is kérdem Én... most nyertünk, vagy 1€-ba kerül a jegy?

Megkérdeztünk néhány bankot, hogy mit tehet az, aki esetleg megadta az adatait egy ilyen oldalon. A válasz a következő:

Ha nincs nagy összeg a kártyádon, vedd le az első bankautomatánál, amit meglátsz. Amennyiben ez nem lehetséges, be kell fáradnod a bankfiókodba és vagy kérni azt a szolgáltatást, hogy küldjenek SMS-t arról, ha tranzakció történik (ami nem oldja meg a problémát, csak nem okoz instant szívinfarktust, amikor látod hogy valaki épp feltölti a telefonját a kártyádról), vagy új kártyát csináltatni.

Később egyébként a Wizz Air is reagált a történtekre:

A Wizz Air ezúton is szeretné megerősíteni, hogy a vállalat hivatalos honlapja a wizzair.com címen található. Bármilyen promóciót, illetve versenyt a légitársaság kizárólag a saját hivatalos honlapján, illetve a saját hivatalos közösségimédia-felületein, valamint a WIZZ hírlevélben hirdet meg. A Wizz Air azt tanácsolja, hogy a felhasználók kizárólag a vállalat hivatalos csatornáit keressék fel, más, a repülőtársaság akcióiról, felhívásairól szóló oldalakra, linkekre ne kattintsanak. A Wizz Air megteszi a szükséges lépéseket azon személyek, illetve jogi személyiségek ellen, akik hamisan állítják, hogy a Wizz Air nevében járnak el, illetve akik a Wizz Air nevében félrevezetik, megtévesztik a fogyasztókat

Ha hasznosnak találtad, oszd meg a barátaiddal, hogy Ők is értesüljenek róla!

Ezek is tetszeni fognak:

4 dolog, amit ellenőrizz használt mobil vásárlása esetén

Ezt ellenőrizd használt laptop vásárlásnál

Használt laptop vásárlásnál az első és legfontosabb, hogy olyan helyszínt válasszunk a találkozóra, ahol lehetőségünk van töltőre csatlakoztatni az eszközt, illetve rendelkezésre áll nyílt wifi hálózat. (Ilyen helyszín lehet például egy bevásárlóközpont, vagy egy gyorsétterem).

A vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük a választott laptop gyári adatait az interneten, amit később, az 5. pontban ismertetett eszközökkel vizsgáljunk meg. (RAM, CPU, HDD/SSD stb.)

A látszólag számunkra megfelelő gép kiválasztása után az alábbiakat ellenőrizzük:

1. A merevlemez állapota

A merevlemez állapota, akár a nem rendeltetésszerű használat következtében is súlyosan károsodhat, ami később a merevlemez cseréjével jár. A lemez állapotát például a Hard Disk Sentinel nevű program portable verziójával (telepítés nélkül futtatható) vizsgálhatjuk meg. (Hard Disk Sentinel használata)

Péda egy és egy rossz képet mutató merevlemezre.

2. Képernyő

Vizsgáld meg a képernyőt, hogy nincs-e elszíneződés, villogás, pixelhiba. Ezt teljes fehér és fekete képekkel tudod egyszerűen ellenőrizni.

3. Billentyűzet és Touchpad

Érdemes végigpróbálnod minden billentyűzetet! A billentyűzet csak egyben cserélhető, így ha például véletlen nem működne a SHIFT (ami valljuk be, nélkülözhetetlen). Nyiss egy üres jegyzettömböt és haladj végig a klaviatúrán.

Több laptopnál jellemző, hogy a touchpad már újkorában is használhatatlan, ezért azt ellenőrizd, hogy a vásárolni kívánt laptopon ez megfelelően működik-e.

4. Keret

Ellenőrizzük a keretet, hogy van-e rajta leejtésre utaló repedés, törés. Több laptop esetében is előfordulnak típushibák (például repedés egy adott helyen), melyekről érdemes a vásárlás előtt tájékozódni. Figyeljünk a csavarokra, hogy mindenhol benne van-e, illetve, hogy volt-e már szétszedve a gép. Ha bármi rendellenességet tapasztalunk, célszerű nyomban elállni a vásárlástól. (A nem visszatett csavarok általában hanyag szervizes, vagy otthoni hobbiszakértő beavatkozását jelentik, amik sokszor nem megbízhatóak.)

Vizsgáld meg, hogy a laptopot milyen lecsukni. Könnyen fennmarad? Szorul? Van törés a zsanérok körül? Ezek javítása akár egy kontakt spray-vel is kivitelezhető, de sokszor a zsanérok teljes cseréjével járhat.

5. Gyári specifikáció állapota

Ellenőrizd le, hogy a vásárolni kívánt gép azokkal a paraméterekkel rendelkezik-e, amivel hirdették, illetve, amik a gyárilag megadott adatai.

Ezt legegyszerűbben úgy tudod megnézni, hogy pendriveon viszed magaddal az Everest nevű programot. (Ez részletesen kilistázza, hogy mi található a gépben.)

6. Akkumulátor

Ha a gyári akkumulátor van benne és már 3 évnél régebbi a laptop, természetesen nem fogja órákig bírni, azt azonban mindenképpen ellenőrizd, hogy működik-e egyáltalán akkumulátor nélkül. Megfigyelheted, hogy milyen ütemben történik a merülés, ugyanis előforulhat, hogy üzemel akkuról, de csak 5-10 perc erejéig, ami valljuk be, laptopok esetében nem éppen vonzó.

7. Egyéb

Próbáld ki az összes USB portot, jack, HDMI csatlakozót, SD kártya helyet. Ezek közül sok az alaplaphoz csatlakozik, amit költséges javítani. Ha rendelkezik CD/DVD olvasóval, azt se felejtsd el leellenőrizni, hogy beolvassa-e.

Ellenőrizd a webkamerát és a hangszórókat is! Ezeket gyakran elfelejtik ellenőrizni az emberek és csak élesben, használat közben szembesülnek a hiányosságokkal.

Ne felejts el mindent elkérni a laptophoz! Ha rendelkezik eredeti operációsrendszerrel ( :D ), akkor mindenképpen kérd el a hozzá tartozó licencet. Valamint, ha van SystemRescue CD, azt is.

Ha van beállítva BIOS jelszó, azt is kérjük el, az esetleges későbbi szervizelések zökkenőmentessége érdekében.

Összegezve

Természetesen egy használt laptop rendelkezhet hibákkal, ám ezekről egy korrekt eladónak kötelessége tájékoztatni bennünket. Létezik néhány hiba, amely javítása költséges és csakis akkor éri megvenni egy ilyen hibával rendelkező készüléket, ha ezt az ár tükrözi. (Ilyen többségében az alaplappal kapcsolatos meghibásodások, forrasztások, kijelző hibák stb.)

Egy lista arról, amit egy használt laptop vásárlásához vigyél magaddal:

  • Pendrive (Hard Disk Sentinel, Everest)
  • CD/DVD

 

Ha tetszett a cikk, ne felejts el kedvelni bennünket Facebookon!

Az 5 legpraktikusabb notebook az egyetemhez

Nem kötelező, de bizony jól jön egyetemen, főiskolán a laptop. Az alábbiakban összegyűjtöttem neked az 5 legpraktikusabb és ár-érték arányban a legjobb notebookokat a diák élethez.

1. ASUS VivoBook Max X541NA-GQ028

Ár: 79.000 Ft-tól

CPU: Intel Celeron

RAM: 4GB

Merevlemez: 500GB HDD

Súly: 1.84 Kg

A termék további adatai

2. ASUS X540LA-XX972

Ár: 111.000 Ft-tól

CPU: Intel Celeron

RAM: 4GB

Merevlemez: 500GB HDD

Súly: 1.9 Kg

A termék további adatai

3. HP 250 G6 1WY58EA

Ár: 189.000 Ft-tól

CPU: Intel Core i5

RAM: 8GB

Merevlemez: 256GB SSD

Súly: 1.86 Kg

A termék további adatai

4. Apple Macbook Air 13 Mid 2017 MQD32

Ez lenne a személyes ajánlatom is, mert én is ezt használom és maximálisan megvagyok vele elégedve. Az akkuidő elegendő egy egésznapos jegyzetelésre, netezgetésre, így a töltőt sem szükséges magunkkal cipelnünk.

Ár: 280.000 Ft-tól

CPU: Intel Core i5

RAM: 8GB

Merevlemez: 128GB SSD (Igény függvényében: 256, 512)

Súly: 1.35 Kg

A termék további adatai

5. ASUS ROG Strix GL553VE-FY101T

A súlyát tekintve nem napi sulibajárásra ajánlott gép, ám van, amikor megéri meghozni az áldozatot. Inkább azoknak ajánlott, akiknek fontos a komoly teljesítmény.

Ár: 330.000 Ft-tól

CPU: Intel Core i7

RAM: 8GB

Merevlemez: 1000GB HDD

Súly: 2.5 Kg

A termék további adatai

+1. Navon Stark NX11

Ennek a terméknek leginkább az ára kecsegtető, ami 38.000 Ft körül alakul. A gép egyébként egy átlagos tablet kapacitását hozza, így érdemes azon is elgondolkodni, hogy egy tablet billentyűzettel, vagy ez a gép.

Ár: 38.000 Ft-tól

CPU: Intel Atom 1.33 GHz

RAM: 2GB

Merevlemez: 32GB SSD

Súly: 0,9 Kg

A termék további adatai

Milyen vezérlőegységet válasszak az okosotthonomhoz?

Ha elolvastad az Okosotthont szeretnék. Mivel kezdjem? című cikket, akkor már tudod, hogy az okosotthon rendszerek lelke a vezérlőegység, más néven HUB (vagy Smarthome Gateway) Az alábbiakban megnézzük milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztása során.

A fő szempontok:

  • az ingatlan mérete
  • automatizálni kívánt funkciók köre
  • a kommunikáció típusa (vezetékes/vezeték nélküli)
  • vannak-e már okos eszközeink

Hazai viszonylatban 50.000 Ft és 200.000 Ft között kaphatunk vezérlőegységeket.

Érdemes olyan eszközt választani, ami több különböző gyártó egységével is kompatibilis. A legelterjedtebb központi egységek a Z-Wave protokollt használják kommunikáció során.

Miért épp a Z-Wave protokoll?

A protokollt kifejezetten az okosotthon elemeinek összekötésére fejlesztették. A Z-Wave szisztéma magába foglalja az automatizált okosotthon előnyeit: megbízhatóságegyszerű telepítés és megfizethetőség. Azért is célszerű ilyen eszközöket használni, mert olyan frekvenciasávon kommunikál amely elkerüli a Wi-Fi és az egyéb vezetéknélküli rendszerek által használt területeket.Valamint a működését nem akadályozza a falak vastagsága, sem a készülék elhelyezése.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb vezérlőegység a Vera Plus Smarthome Gateway (ami értelemszerűen Z-Wave protokollt használ). Az ára 50.000-80.000 Ft körül mozog, igényeinktől függően.

 

 

3 alkalmazás, ami jobbá tette az életem

avagy hogyan állítsuk a szolgálatunkba a technikát

A vélemények erősen megoszlanak, hogy jobb lett-e a világ a technika fejlődésével, vagy sem. Ebben a cikkben összegyűjtöttem neked 3 alkalmazást, ami nekem sokkal könnyebbé tette a hétköznapjaimat.

1. Koin (Pénzügy)

Van, aki a kézzel írott kockáspapír, van, aki az Excel, és van, aki a Koin híve. De egy dologban mindenképpen egyetértünk: nem engedhetjük meg magunknak, hogy semmilyen formában ne rögzítsük a kiadásainkat és a bevételeinket. 

Mire használhatod?

Az életed pénzügyi területének az irányítására. Arra, hogy minden hónap végén lásd, mire, mennyit költöttél. Lehetőséged van rendszeres tételek megadására is, tehát megadhatod, hogy egy hónapban mennyi fix összeg folyik be, valamint ki.

2. Trello (Hatékonyság)

A személyes hatékonyságnöveléshez ezt az alkalmazást használom és nagyon meg vagyok vele elégedve, így javaslom is! Egyszerű, átlátható, rengeteg funkcióval rendelkezik az ingyenes verzió is, így valóban hatásos.

Mire használhatod?

Napi, heti, havi célkitűzéseid, teendőid rögzítésére és az életed menedzselésére. Miért jobb, mint egy notesz, vagy bármilyen más program? Mert itt lehetőséged van közös listát vezetni a pároddal, vagy bárkivel, aki regisztrál az alkalmazásban. Ez sokszor jól jöhet például: vakációra összekészítendő dolgok listáját vezetni, vagy a jövőheti közös programokat megszervezni és még sok másra...

Bővebb bemutatót itt találhatsz.

3. Seven (Egészség)

Nem részletezném a rendszeres mozgás jótékony hatásait, de bizony rengeteg van. Az alkalmazásban számos mozgásformát találhatunk, amit otthon a nappalinkban is elvégezhetünk.

Mire használhatod?

Már-már személyi edzőnek hívnám. Megadhatod, hogy fogyni, vagy épp izmosodni szeretnél és ez alapján mutat neked olyan gyakorlatokat, amik hozzásegítenek a célod eléréséhez. Egy kis 3D-s animáció segítségével pedig illusztrálja, hogyan végezzük el a gyakorlatokat.

 

Te mivel bővítenéd ki a listát? Válaszodat kommentben várom!

Maradj velünk! Szeretnénk egy szuper közösséget létrehozni a Facebook oldalunkon! Csatlakozol? Itt tudsz.

Könnyen megjegyezhető bombabiztos jelszó

Sajnos az elmúlt napokban több celeb számolt be arról, hogy az instagram profiljukat feltörték, majd törölték. Egyelőre Kiss Ramónáról és Tápai Szabináról tudunk, és valószínűleg a sornak még nincs vége, ugyanis ez már több hazai celebbel is előfordult.

A feltörések célja egyelőre ismeretlen, ugyanis se reklámra, se lejárató kampányokra nem használják fel őket, egyszerűen "csak" deaktiválják az oldalt. Eddig néhány esetről derült ki, hogy feltehetőleg a támadó email formájában próbált meg pénzt kicsikarni az áldozattól. A támadók fő célpontjai a nagy követőszámmal rendelkező oldalak, de jobb félni, mint megijedni, így okos döntés lehet neked is megfogadni az alábbi tanácsokat.

Az alábbiakban olvashatsz néhány extra tippet, amivel biztonságban tudhatod a fiókjaidat.

1. Minden felületen más jelszót használj!

Az alább vázolt technikával pedig biztosan menni is fog, hogy ne felejtsd el ezeket!

Így kreálj könnyen megjegyezhető, erős jelszót:

Vegyük alapul a keresztnevünket. Pl.: Máté

(A keresztneved helyett használhatod akár a vezetékneved, akár a kedvenc filmed címét, vagy bármilyen szót, amire biztosan emlékezni fogsz.)

Ha könnyen megjegyezhető, ám erős jelszót szeretnél, nincs más dolgod, mint a a kedvenc számoddal telitűzdelni és készen is vagy. (Ennek egy másik verziója, hogy 1-9-ig használod a számokat, minden karakter után növekvő vagy csökkenő sorrendben.)

Íme:

Facebook: M7á7t7é7+Facebook

VAGY S1H2R3E4K5

Gmail: M7á7t7é7+Gmail

VAGY D9E8S7P6A5C4I3T2O1

Instagram: M7á7t7é7+Instagram

VAGY!

A közbeékelt karakterek bármire, akár kettő újabb betűre kicserélhető, így növelve a biztonságot.

M*_á*_t*_é+G*_m*_a*_i*_l

Ajánlott a nagybetűk, karakterek és számok kombinációja!

2. Változtass gyakran jelszót!

Célszerű lehet még a gyakori jelszóváltoztatás, ami kétheti, havi jelszóváltoztatást jelent. Ha az előbbi technikával alkotod a jelszavad, akkor ilyenkor például elég, ha csak a számokat növeled eggyel.

Miért hatásosak ezek?

A leggyakoribb jelszó feltörési módszer a Brute Force, ami úgy működik, hogy egy adott szótárból végigpróbálgatja a szavakat, karaktereket és kombinációkat. így tekintettel arra, hogy az általunk kreált jelszó nem egészében értelmes szó, ezzel a módszerrel "feltörhetetlen", vagy legalábbis sok időbe telik, és mire megfejtené, már nekünk rég más a jelszavunk. :)

Te mit gondolsz, miért épp a celebek a célpontok? Válaszod a kommentben várjuk!

Maradj velünk! Szeretnénk egy szuper közösséget létrehozni a Facebook oldalunkon! Csatlakozol? Itt tudsz.

Ez is érdekelhet:

4 dolog, amit ellenőrizz használt mobil vásárlása előtt

Egy titok a telefon akkumlátorokról

Mi ennek a zenének a címe?

Ha volt már ilyen gondod, itt a megoldás!

Bárkivel előfordulhat, hogy munkábamenet a rádióból szól egy dallam, ami megragadja a figyelmét, de fogalma sincs, hogy honnan ered. Az ilyen pillanatokban megváltás tud lenni az általunk bemutatott program, ami nem más, mint az Apple birtokában lévő Shazam.

Működése egyszerű, csak indítsuk el és kattintsunk a kör közepére.

Majd, miután felismerte a hallottakat a program, kidobja nekünk az előadóját és a címét. Ez elég jól működik, szinte 10/9 -szer hibátlanul visszaadja.

A hasonló célokra tervezett SoundHound is remekül felismeri a hallott dalokat, de a Shazam alaposabb, így célszerűbb lehet azt használni, de kinek mi a szimpatikus.

Ez lenne az új őrület?

Minden, amit tudni érdemes a MadLipz-ről

A MadLipz, mint alkalmazás már egy ideje jelen van Magyarországon, azonban csak az elmúlt 1-2 hónapban vált ennyire felkapottá. Lényegében hasonló elven működik, mint a musically. 

A musically-hez azért is hasonlít, mert úgyszint videókat gyártanak a fiatalok, viszont itt éppen ellenkezőleg, nem a már meglévő zenére tátognak, hanem a már meglévő, ám néma videókra szinkronizálnak. A fő mozgatórugó itt a humor. Minél viccesebb videót tud valaki előállítani, annál nézettebb lesz.

Még gyerekcipőben jár és pontos adat nincs a magyarországi felhasználószámról, azonban már rendszerint előfordulnak 10, 20.000 lájkkal rendelkező alkotások, és több tízezer követővel rendelkező profilok.

Ahogy lenni szokás, a tartalmak "szöknek" instagram-ra és facebook-ra is, ami által egyre több felhasználó csatlakozik az oldalhoz.

Az én véleményem

Találni jópofa tartalmakat, viszont egyenlőre kinek előny, kinek hátrány, de nincs kifejlett kontroll! Így semmiképpen nincs jó hatással a fiatal generációra!

A 90%-ban trágárságra épülő videókban gyakori a rasszista, gyalázkodó tartalom. Van lehetőség jelenteni a videókat, azonban a nagy többségben nem történik semmi.

Rendszeresen előfordul a tartalomlopás, ami ellen egyenlőre nincs védelem, ugyanis a videók egy kattintással letölthetőek és kettővel vissza.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Ez is tetszeni fog:

Egy titok a telefon akkumlátorokról

Melyik a legjobb mobilinternet jelenleg?

Bevallom őszintén, informatikus létemre is azt mondom, hogy a mobilszolgáltatók oldalain konkrét információkat találni kihívás. Éppen ezért, alapos kutatómunkával kiválasztottam a mobilinternet piac szerintem legjobb internetajánlatát.

Mielőtt csomagot választunk a szolgáltatónál, érdemes felmérnünk az igényeinket. Amit a cikkben bemutatok, akkor lehet neked a legjobb választás, ha egy igazán erős mobilinternetre van szükséged. A csomag nem előfizetéses, az sms és a hívás belföldre mindössze 35 Ft-ba kerül. A csomag tartalma még minden irányba lebeszélhető 50 perc, valamit 5,5 GB EU-n belüli roaming.

Ez nem más, mit a Telenor kínálatában lévő Hipernet szolgáltatás.

Miért ajánlom ezt?

Tekintettel arra, hogy már 5 520 Ft-ért is igénybe vehetjük, elég jó ajánlat. Ilyen mértékű korlátlanság még nem elérhető egyik mobilszolgálatónál sem. Persze a Vodafone is próbálkozik, de náluk egyenlőre csak előfizetéses formában elérhető.

Részletes értékelést itt olvashatsz róla.

Ezek is tetszeni fognak:

Egy titok az akkumlátorokról

Milyen powerbankot válasszak?

iPhone tulajként bártan állíthatom, hogy a cikkben bemutatásra kerülő powebank az egyik leghasznosabb eszköz a földön. Többször mentett ki szorult helyzetből, mint azt a vételkor gondoltam volna. Mindenkivel előfordult már, hogy azt kívánta "Csak hazáig bírja ki", és végül nem így történt (a telefon akkujára gondolok :D ). Ezért mindenképpen megéri elolvasnod a cikket, ha nem szeretnél többet költeni 7-8 ezer forintál, de egy igazán erős energiabankra vágysz.

Milyen powebankot válasszak?

Merül fel benned a kérdés. Én immáron 1 éve boldogan használom az Asus által gyártott ZenPower típusú vésztöltőt. A kapacitása egészen pontosan 10050 mAh. Oké, ha ez nem mond semmit (kezdetben nekem sem mondott.) Lássuk, mire elég egy ekkora PoweBank.

Egy iPhone 6s típusú készüléket (1715 mAh) lazán feltölt 3,5-4x (Egy év után inkább 3,5x)

Egy iPhone 7-et pedig 2-2,5x fullra tol.

Ez azért hízelgő tud lenni.

Az adatok

A PoweBank töltési ideje körülbelül 7-8 óra, ami egy egész estés töltésnek felel meg. Számtalanszor előfordult, hogy feltöltöttem és csak napokkal később vettem használatba, ami a feltöltések számán nem csökkentett drasztikusan. A súlya elvileg 215g, de még soha nem mértem le, az biztos, hogy nem szakadt le tőle a zsebem, amikor vittem. (Ami valljuk be napi rendszerességgel előfordul.) 

Beszéljünk a méretekről... Az Asus szerint bankkártya méretű, nos, azért az egy kicsit túlzás, de nem áll távol a valóságtól.

Azt hiszem egy iPhone-hoz ez már egy "kötelező" kiegészítő, de jól jön ez bármilyen telefon mellé.

A cikk nem szponzorált, ha tetszett, bátran oszd meg másokkal.

Írd meg a Te véleményed, vagy kérdésed ezzel a témával kapcsolatban is!