4 tipp, amivel elkerülheted, hogy internetes csalók áldozatává válj!

A napokban felröppent egy újabb hír, miszerint a Wizz Air szülinapja alkalmából 2 jegyet lehet vásárolni 1€-ért. Ezt sajnos nem a Wizz Air hirdette meg, hanem csalók. Ezen szörnyű eseten felbuzdulva írtunk néhány tanácsot, hogy hogyan tudod Te is megállapítani biztosan egy oldalról, hogy tényleg az, akinek mondja magát.

1. Minden esetben nézd meg a domain nevet!

A Wizz Air és hasonló nagy brandek mind rendelkeznek hivatalos domainnel, ami általában XY.com, XY.hu, XY.co stb. A promóciók, nyereményjátékok és ilyen célokra létrehozott oldalak is szintén ezen a címen futnak, csak sokszor más aloldalon, ami annyit jelent, hogy ilyet láthatsz például: promotion.wizzair.com, birthdaygame.wizzair.com és hasonlók. A végződés sosem változik! (Mint az alapul vett átverésben .hu.hu-online)

2. Figyeld a helyesírást!

Egy világszínvonalú cég, mint ez esetben a Wizz Air (de rendszeres a visszaélés Ray-Ban és a Telekom brand nevével is) nem fog helyesírási hibával, magyartalan és ellentétes mondatokat írni. Ahogy az alábbi képen látható, a megszólítás hol tegezés, hol magázásba fordul át.

 

Arról már nem is beszélve, hogyha ellenőrzöd a komment szekciót, feltűnhet, hogy csupa külföldi profilok szólnak hozzá, szinte hibátlan szép magyar nyelven:

3. Használj vírusírtót!

A legtöbb napjainkban használatos vírusírtónak van egy kifejezetten internetes kártevőkre szakosodott bővítménye, ez a lehetőség az ilyen és hasonló ajánlatokat nem engedi be (vagy megrázza a kolompot, ha érzékeli), így célszerű lehet installálnunk egyet. Ez a lehetőség már okostelefonokon is elérhető!

4. Maradj reális!

Persze léteznek nagyvonalú cégek és hihetetlen bomba ajánlatok, és oké, hogy 15 éves születésnap, na de ilyen ajánlatot, ráadásul ilyen tálalással nem fog adni még egy ekkora cég sem. Különben is kérdem Én... most nyertünk, vagy 1€-ba kerül a jegy?

Megkérdeztünk néhány bankot, hogy mit tehet az, aki esetleg megadta az adatait egy ilyen oldalon. A válasz a következő:

Ha nincs nagy összeg a kártyádon, vedd le az első bankautomatánál, amit meglátsz. Amennyiben ez nem lehetséges, be kell fáradnod a bankfiókodba és vagy kérni azt a szolgáltatást, hogy küldjenek SMS-t arról, ha tranzakció történik (ami nem oldja meg a problémát, csak nem okoz instant szívinfarktust, amikor látod hogy valaki épp feltölti a telefonját a kártyádról), vagy új kártyát csináltatni.

Később egyébként a Wizz Air is reagált a történtekre:

A Wizz Air ezúton is szeretné megerősíteni, hogy a vállalat hivatalos honlapja a wizzair.com címen található. Bármilyen promóciót, illetve versenyt a légitársaság kizárólag a saját hivatalos honlapján, illetve a saját hivatalos közösségimédia-felületein, valamint a WIZZ hírlevélben hirdet meg. A Wizz Air azt tanácsolja, hogy a felhasználók kizárólag a vállalat hivatalos csatornáit keressék fel, más, a repülőtársaság akcióiról, felhívásairól szóló oldalakra, linkekre ne kattintsanak. A Wizz Air megteszi a szükséges lépéseket azon személyek, illetve jogi személyiségek ellen, akik hamisan állítják, hogy a Wizz Air nevében járnak el, illetve akik a Wizz Air nevében félrevezetik, megtévesztik a fogyasztókat

Ha hasznosnak találtad, oszd meg a barátaiddal, hogy Ők is értesüljenek róla!

Ezek is tetszeni fognak:

4 dolog, amit ellenőrizz használt mobil vásárlása esetén