4 dolog, amit ellenőrizz használt mobil vásárlása előtt

Világszerte nagy múltra tekint vissza a használt cuccok adás-vétele. Zsibvásárok, bolhapiacok és még sok más. Az esetek többségében nagyértékű termékeket szoktunk használtan megvásárolni, abban reménykedve, hogy olcsóbban hozzájutunk a kiszemelt eszközökhöz.

Azonban, ahogy más területeken, sajnos itt is számtalan selejtes, emberi használatra nem alkalmas vagy nem megfelelő ár-érték aránnyal értékesített készülék fordul meg. Íme 4 dolog, amit ha alaposan leellenőrzöl, jelentősen csökkented a kockázatokat!

mobile-605422_1280.jpg

 

1. IMEI szám

Ez egy kardinális pont, aminek az ellenőrzését soha nem szabad kihagynod, amikor használt telefont vásárolsz! Az IMEI szám egyszerűen megfogalmazva a telefonok rendszáma, ami arra való, hogy a szolgáltató pontosan be tudja azonosítani, melyik készülékről van szó.

Ennek a számnak (ahogy az autón a rendszámokat sem cserélgethetjük büntetlenül) bármiféle módosítása törvénybe ütköző cselekmény, és 1-től 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Használt telefonok vásárlása esetén ellenőrizd le, hogy a telefonban lévő IMEI (általában az akkumulátor alatt található) megegyezik-e azzal, ami az operációs rendszer által, szoftveresen jelzett szám. (Keresd ki a beállítások között, vagy üsd be a *#06# kombinációt. Ezután az IMEI számot ellenőrizd le ezen az oldalon.

Az IMEI szám ellenőrzésével tudomást szerezhetsz a telefon típusszámáról, gyári specifikációiról, belső tárhely méretéről (iPhone-ok esetében ez elég fontos), arról, hogy a telefon tiltva van-e, vagy hogy magyarországi-e és nem csak egy magyarnyelvű ROM fut rajta.

 

 2. Akkumulátor és környéke

Itt tudjuk ellenőrizni, hogy beázott-e valaha a telefon. Régebbi telefonokra jellemző volt, hogy az akkumulátort ellátták beázást jelző bélyeggel. Ez az indikátor egy kis fehér/piros négyzet az akkumulátor csatlakozó környékén, ami elszíneződik beázás esetén.

Manapság már annak is örülünk, ha egyáltalán különösebb szakértelem nélkül is eltávolítható az akkumulátor. Ha kivehető és nincs ilyen bélyeg, akkor a peremterületeket nézd, mert minden esetben jól látható módon elszíneződés (fehér vagy sárgásbarnás) tapasztalható.

Az akkumulátorok nem megfelelő tárolása esetén még előfordulhat puffadás is, ami amellett, hogy életveszélyes, még a telefont is tönkreteheti. Ez szemmel látható megnagyobbodást jelent, és akár olyan telefonokon is felfedezhető, ahol az akkumulátor nem kivehető, például egy iPhone esetében.

6a0120a5580826970c019b00190d12970b.jpg

 

3. Csavarok

Nincs semmi gond, ha a telefon járt szervizben, persze abban az esetben, ha erről az eladó tájékoztat. Amennyiben úgy látod, hogy a csavarokat már megpiszkálták, kérdezz rá, hogy milyen okból és hol végezték a szervizelést. Sajnos sokszor előfordul, hogy az otthon mókolt telefonok a nem szakszerű javítás következtében nem várt módon viselkednek (vagy például a silány összeszerelés miatt egy padlóval való találkozás esetén egyszerűen szétpottyannak), így az indokolatlanul kopott, elhasznált csavaros telefonokat messziről kerüld el!

 

4. Kijelző

Lévén, hogy ez a telefon egyik legdrágább alkatrésze, ellenőrizzük alaposan! A leggyakoribb meghibásodások például a pixel hibák, vagy a sárgulás és a fehér foltok. Legegyszerűbben ezt úgy tudod megvizsgálni, hogy egy teljesen fekete és egy színtiszta fehér képet nézel. Bármi ilyen meghibásodás kizárólag a képernyő cseréjével orvosolható, ami egy drágább készülék esetében is nyomós alkuindok lehet.

 

Néhány hasznos tanács, hogy mi az, amit még mindenképpen ellenőrizz le!

Azt mondanom sem kell, hogy az alapfunkciókat végig kell ellenőriznünk.

Próbáld ki bátran az alábbiakat:

  • Kamerát
  • Hangszórót (az előlapit ne felejtsd!)/mikrofont
  • Wifit, Bluetooth-t
  • Hátlapi és előlapi kamerát
  • Minden gombot! (Hangerő, lezáró, home stb.)
  • Töltő és Jack csatlakozót
  • iPhone-ok esetében a némító kapcsolót!

 

Ha teheted, az alábbiakat vidd magaddal egy használt telefonvásárlásra:

 

  • Működőképes telefon

Amiben van SIM kártya és rendelkezik adatforgalommal. Ez azért fontos, mert így tudod legegyszerűbben megvizsgálni az előlapi hangszórót, mikrofont, Wifi-t, Bluetooth-t.

 

  • Fülhallgató

A Jack csatlakozó javítása is költségekkel jár, és nem az igazi, ha váratlanul ér!

 

  • Töltő

Az androidos telefonok nagy része Micro USB kábellel működik, az iPhone-ok pedig Lightning-el.

 

  • Powerbank

Természetesen a töltőcsatlakozó kipróbálása végett.

 

Ezek azért fontosak, mert (különösen iPhone-ok esetében) elég költséges cserék lehetnek, ami vagy árengedményre adhat indokot, vagy arra, hogy még időben elállj a vásárlástól és ne szaladj bele egy szerencsétlen üzletbe.

 

Végezetül...

Arra mindig figyelj, hogy beszámítható alakokkal találkozz! Sajnos interneten keresztül nincs sok lehetőséged, amivel kideríthetnéd, hogy kivel fogsz találkozni, ám akad néhány mentőöv, amit érdemes kihasználnod!

  • Vizsgáld meg a hirdetés minőségét!

Természetesen nem lehet mindenki nyelvész professzor és profi fotós sem, de az esetek túlnyomó többségében mindenki meg tud írni hibátlanul egy pár soros hirdetést és tud lőni néhány olyan képet, ahol nem a szalonna tetején van a telefon.

 

  • Ellenőrizd az eladó profilját!

Nem feltétlen kizáró indok, de előfordulhat, hogy nepperrel van dolgod, ami sokaknál kizáró indok.

 

  • Beszélj vele telefonon!

Számomra ez hihetetlen, de többször hallottam már, hogy valaki úgy megy el egy ilyen találkozóra, hogy csak írásban kommunikáltak. Ez azért elég merész dolog! A hang és beszédstílus az egyik legegyszerűbb módja az előzetes felmérésnek.

 

  • Nyilvános helyen találkozzatok!

Egy pláza, egy forgalmas tér tökéletesen megfelelő helyszíne egy ilyen jellegű találkozónak.

 

Összefoglalás

Ne felejtsd el, hogy használt készülékekről van szó, és létezik, de nagyon nehéz kifogni makulátlan állapotú, jó ár-érték arányú telefont. Egy módszer van arra, ha teljesen hibátlan és tökéletes készüléket szeretnél: az, ha újat veszel! Azonban ha a fent leírtakon végig mész, biztos lehetsz benne, hogy nem kell izgulnod a telefon felől. Amennyiben kérdésed van, írj bátran lentebb, a komment szekcióban!

 

Ezek is tetszeni fognak:

3+1 hatékony tipp, a telefonfüggőség ellen

4 tipp, amivel elkerülheted, hogy internetes csalók áldozatává válj

3 alkalmazás, ami jobbá tette az életem

Könnyen megjegyezhető bombabiztos jelszó

 

Ha hasznosnak találtad, amit olvastál, kérlek oszd meg a barátaiddal, hogy Ők is elolvashassák!