Ezt ellenőrizd használt laptop vásárlásnál

Használt laptop vásárlásnál az első és legfontosabb, hogy olyan helyszínt válasszunk a találkozóra, ahol lehetőségünk van töltőre csatlakoztatni az eszközt, illetve rendelkezésre áll nyílt wifi hálózat. (Ilyen helyszín lehet például egy bevásárlóközpont, vagy egy gyorsétterem).

A vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük a választott laptop gyári adatait az interneten, amit később, az 5. pontban ismertetett eszközökkel vizsgáljunk meg. (RAM, CPU, HDD/SSD stb.)

A látszólag számunkra megfelelő gép kiválasztása után az alábbiakat ellenőrizzük:

1. A merevlemez állapota

A merevlemez állapota, akár a nem rendeltetésszerű használat következtében is súlyosan károsodhat, ami később a merevlemez cseréjével jár. A lemez állapotát például a Hard Disk Sentinel nevű program portable verziójával (telepítés nélkül futtatható) vizsgálhatjuk meg. (Hard Disk Sentinel használata)

Péda egy és egy rossz képet mutató merevlemezre.

2. Képernyő

Vizsgáld meg a képernyőt, hogy nincs-e elszíneződés, villogás, pixelhiba. Ezt teljes fehér és fekete képekkel tudod egyszerűen ellenőrizni.

3. Billentyűzet és Touchpad

Érdemes végigpróbálnod minden billentyűzetet! A billentyűzet csak egyben cserélhető, így ha például véletlen nem működne a SHIFT (ami valljuk be, nélkülözhetetlen). Nyiss egy üres jegyzettömböt és haladj végig a klaviatúrán.

Több laptopnál jellemző, hogy a touchpad már újkorában is használhatatlan, ezért azt ellenőrizd, hogy a vásárolni kívánt laptopon ez megfelelően működik-e.

4. Keret

Ellenőrizzük a keretet, hogy van-e rajta leejtésre utaló repedés, törés. Több laptop esetében is előfordulnak típushibák (például repedés egy adott helyen), melyekről érdemes a vásárlás előtt tájékozódni. Figyeljünk a csavarokra, hogy mindenhol benne van-e, illetve, hogy volt-e már szétszedve a gép. Ha bármi rendellenességet tapasztalunk, célszerű nyomban elállni a vásárlástól. (A nem visszatett csavarok általában hanyag szervizes, vagy otthoni hobbiszakértő beavatkozását jelentik, amik sokszor nem megbízhatóak.)

Vizsgáld meg, hogy a laptopot milyen lecsukni. Könnyen fennmarad? Szorul? Van törés a zsanérok körül? Ezek javítása akár egy kontakt spray-vel is kivitelezhető, de sokszor a zsanérok teljes cseréjével járhat.

5. Gyári specifikáció állapota

Ellenőrizd le, hogy a vásárolni kívánt gép azokkal a paraméterekkel rendelkezik-e, amivel hirdették, illetve, amik a gyárilag megadott adatai.

Ezt legegyszerűbben úgy tudod megnézni, hogy pendriveon viszed magaddal az Everest nevű programot. (Ez részletesen kilistázza, hogy mi található a gépben.)

6. Akkumulátor

Ha a gyári akkumulátor van benne és már 3 évnél régebbi a laptop, természetesen nem fogja órákig bírni, azt azonban mindenképpen ellenőrizd, hogy működik-e egyáltalán akkumulátor nélkül. Megfigyelheted, hogy milyen ütemben történik a merülés, ugyanis előforulhat, hogy üzemel akkuról, de csak 5-10 perc erejéig, ami valljuk be, laptopok esetében nem éppen vonzó.

7. Egyéb

Próbáld ki az összes USB portot, jack, HDMI csatlakozót, SD kártya helyet. Ezek közül sok az alaplaphoz csatlakozik, amit költséges javítani. Ha rendelkezik CD/DVD olvasóval, azt se felejtsd el leellenőrizni, hogy beolvassa-e.

Ellenőrizd a webkamerát és a hangszórókat is! Ezeket gyakran elfelejtik ellenőrizni az emberek és csak élesben, használat közben szembesülnek a hiányosságokkal.

Ne felejts el mindent elkérni a laptophoz! Ha rendelkezik eredeti operációsrendszerrel ( :D ), akkor mindenképpen kérd el a hozzá tartozó licencet. Valamint, ha van SystemRescue CD, azt is.

Ha van beállítva BIOS jelszó, azt is kérjük el, az esetleges későbbi szervizelések zökkenőmentessége érdekében.

Összegezve

Természetesen egy használt laptop rendelkezhet hibákkal, ám ezekről egy korrekt eladónak kötelessége tájékoztatni bennünket. Létezik néhány hiba, amely javítása költséges és csakis akkor éri megvenni egy ilyen hibával rendelkező készüléket, ha ezt az ár tükrözi. (Ilyen többségében az alaplappal kapcsolatos meghibásodások, forrasztások, kijelző hibák stb.)

Egy lista arról, amit egy használt laptop vásárlásához vigyél magaddal:

  • Pendrive (Hard Disk Sentinel, Everest)
  • CD/DVD

 

Ha tetszett a cikk, ne felejts el kedvelni bennünket Facebookon!