Milyen vezérlőegységet válasszak az okosotthonomhoz?

Ha elolvastad az Okosotthont szeretnék. Mivel kezdjem? című cikket, akkor már tudod, hogy az okosotthon rendszerek lelke a vezérlőegység, más néven HUB (vagy Smarthome Gateway) Az alábbiakban megnézzük milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztása során.

A fő szempontok:

  • az ingatlan mérete
  • automatizálni kívánt funkciók köre
  • a kommunikáció típusa (vezetékes/vezeték nélküli)
  • vannak-e már okos eszközeink

Hazai viszonylatban 50.000 Ft és 200.000 Ft között kaphatunk vezérlőegységeket.

Érdemes olyan eszközt választani, ami több különböző gyártó egységével is kompatibilis. A legelterjedtebb központi egységek a Z-Wave protokollt használják kommunikáció során.

Miért épp a Z-Wave protokoll?

A protokollt kifejezetten az okosotthon elemeinek összekötésére fejlesztették. A Z-Wave szisztéma magába foglalja az automatizált okosotthon előnyeit: megbízhatóságegyszerű telepítés és megfizethetőség. Azért is célszerű ilyen eszközöket használni, mert olyan frekvenciasávon kommunikál amely elkerüli a Wi-Fi és az egyéb vezetéknélküli rendszerek által használt területeket.Valamint a működését nem akadályozza a falak vastagsága, sem a készülék elhelyezése.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb vezérlőegység a Vera Plus Smarthome Gateway (ami értelemszerűen Z-Wave protokollt használ). Az ára 50.000-80.000 Ft körül mozog, igényeinktől függően.