Könnyen megjegyezhető bombabiztos jelszó

Sajnos az elmúlt napokban több celeb számolt be arról, hogy az instagram profiljukat feltörték, majd törölték. Egyelőre Kiss Ramónáról és Tápai Szabináról tudunk, és valószínűleg a sornak még nincs vége, ugyanis ez már több hazai celebbel is előfordult.

A feltörések célja egyelőre ismeretlen, ugyanis se reklámra, se lejárató kampányokra nem használják fel őket, egyszerűen "csak" deaktiválják az oldalt. Eddig néhány esetről derült ki, hogy feltehetőleg a támadó email formájában próbált meg pénzt kicsikarni az áldozattól. A támadók fő célpontjai a nagy követőszámmal rendelkező oldalak, de jobb félni, mint megijedni, így okos döntés lehet neked is megfogadni az alábbi tanácsokat.

Az alábbiakban olvashatsz néhány extra tippet, amivel biztonságban tudhatod a fiókjaidat.

1. Minden felületen más jelszót használj!

Az alább vázolt technikával pedig biztosan menni is fog, hogy ne felejtsd el ezeket!

Így kreálj könnyen megjegyezhető, erős jelszót:

Vegyük alapul a keresztnevünket. Pl.: Máté

(A keresztneved helyett használhatod akár a vezetékneved, akár a kedvenc filmed címét, vagy bármilyen szót, amire biztosan emlékezni fogsz.)

Ha könnyen megjegyezhető, ám erős jelszót szeretnél, nincs más dolgod, mint a a kedvenc számoddal telitűzdelni és készen is vagy. (Ennek egy másik verziója, hogy 1-9-ig használod a számokat, minden karakter után növekvő vagy csökkenő sorrendben.)

Íme:

Facebook: M7á7t7é7+Facebook

VAGY S1H2R3E4K5

Gmail: M7á7t7é7+Gmail

VAGY D9E8S7P6A5C4I3T2O1

Instagram: M7á7t7é7+Instagram

VAGY!

A közbeékelt karakterek bármire, akár kettő újabb betűre kicserélhető, így növelve a biztonságot.

M*_á*_t*_é+G*_m*_a*_i*_l

Ajánlott a nagybetűk, karakterek és számok kombinációja!

2. Változtass gyakran jelszót!

Célszerű lehet még a gyakori jelszóváltoztatás, ami kétheti, havi jelszóváltoztatást jelent. Ha az előbbi technikával alkotod a jelszavad, akkor ilyenkor például elég, ha csak a számokat növeled eggyel.

Miért hatásosak ezek?

A leggyakoribb jelszó feltörési módszer a Brute Force, ami úgy működik, hogy egy adott szótárból végigpróbálgatja a szavakat, karaktereket és kombinációkat. így tekintettel arra, hogy az általunk kreált jelszó nem egészében értelmes szó, ezzel a módszerrel "feltörhetetlen", vagy legalábbis sok időbe telik, és mire megfejtené, már nekünk rég más a jelszavunk. :)

Te mit gondolsz, miért épp a celebek a célpontok? Válaszod a kommentben várjuk!

Maradj velünk! Szeretnénk egy szuper közösséget létrehozni a Facebook oldalunkon! Csatlakozol? Itt tudsz.

Ez is érdekelhet:

4 dolog, amit ellenőrizz használt mobil vásárlása előtt

Egy titok a telefon akkumlátorokról