Egy titok a telefon akkumlátorokról

Gyakran hallhatjuk azt a kijelentést, hogy "az új akkumlátorokat bármikor lehet tölteni". Ami igaz is. Helyes megállapítás, hogy az új, Lítiumion-os akkumlátoroknak már nincs szüksége az úgynevezett kisütésre. (Mint régen, minden új telefont legalább 24 órán keresztül kellett töltőn tartani a megvételt követően.) De valóban ez a teljes igazság?

A Battery University nemrégiben kiadott tanácsai

  • Ne töltse fel teljesen
  • Ne hagyja töltőn este (se)
  • Töltse gyakran
  • Ne töltse nagyon hidegben, se melegben
  • Felejtse el a töltőt, ha forró tőle a telefon

Hogyan töltsem valóban helyesen?

Az igazság az, hogy a Lítiumion-os akkumlátorok rendelkeznek egy meghatározott élettartammal. Minden akkumlátor esetében van egy meghatározott szavatossági időtartam, ami megadja, hogy nagyjából hányszor lehet feltölteni egy akkumlátort. 

Nos, ha egy akkumlátor kb. 2000 töltésig képes megőrizni a minőségét, akkor mi az a lépés, amivel mi megóvhatjuk, és kitolhatjuk az akkumlátor élettartamát? Az, ha teljesen feltöltjük, és amikor feltöltött lehúzzuk. Ha nem húzod le a telefonod, az kb. 30 percenként merül 1%-ot, de mivel töltőn van, elkezd újra tölteni és így tovább, amíg le nem húzod.

"A töltőn nem merül" -Ilyen nincs, egy akkumlátort nem tudsz folyamatosan 100%-on tartani.

Fontos, hogy amikor csatlakoztatod töltőre, ne húzd le, amíg fel nem töltött! Törekedj arra, hogy teljesen kihasználd a töltési ciklusokat.

Soha ne dugd töltőre 4-5% felett!

Ezzel a módszerrel garantáltan növeled az akkumlátorod élettartamát. Ezt tapasztalatból mondom. Én újkora óta így töltöm a több, mint 2 éves iPhone-omat és csak mostanában kezdtem el gondolkodni egy akkumlátor cserén. Úgy, hogy jelenleg van olyan állapotban, mint másoknak fél vagy egy év után.

A te akkumlátorod hány éves és milyen állapotban van? Írd meg kommentben!

Ez tetszeni fog:

Milyen PoweBankot válasszak?