Egy informatikus hallgató feljegyzései

AdaTech

Ezt ellenőrizd használt laptop vásárlásnál

Használt laptop vásárlásnál az első és legfontosabb, hogy olyan helyszínt válasszunk a találkozóra, ahol lehetőségünk van töltőre csatlakoztatni az eszközt, illetve rendelkezésre áll nyílt wifi hálózat. (Ilyen helyszín lehet például egy bevásárlóközpont, vagy egy gyorsétterem).

A vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük a választott laptop gyári adatait az interneten, amit később, az 5. pontban ismertetett eszközökkel vizsgáljunk meg. (RAM, CPU, HDD/SSD stb.)

A látszólag számunkra megfelelő gép kiválasztása után az alábbiakat ellenőrizzük:

1. A merevlemez állapota

A merevlemez állapota, akár a nem rendeltetésszerű használat következtében is súlyosan károsodhat, ami később a merevlemez cseréjével jár. A lemez állapotát például a Hard Disk Sentinel nevű program portable verziójával (telepítés nélkül futtatható) vizsgálhatjuk meg. (Hard Disk Sentinel használata)

Péda egy és egy rossz képet mutató merevlemezre.

2. Képernyő

Vizsgáld meg a képernyőt, hogy nincs-e elszíneződés, villogás, pixelhiba. Ezt teljes fehér és fekete képekkel tudod egyszerűen ellenőrizni.

3. Billentyűzet és Touchpad

Érdemes végigpróbálnod minden billentyűzetet! A billentyűzet csak egyben cserélhető, így ha például véletlen nem működne a SHIFT (ami valljuk be, nélkülözhetetlen). Nyiss egy üres jegyzettömböt és haladj végig a klaviatúrán.

Több laptopnál jellemző, hogy a touchpad már újkorában is használhatatlan, ezért azt ellenőrizd, hogy a vásárolni kívánt laptopon ez megfelelően működik-e.

4. Keret

Ellenőrizzük a keretet, hogy van-e rajta leejtésre utaló repedés, törés. Több laptop esetében is előfordulnak típushibák (például repedés egy adott helyen), melyekről érdemes a vásárlás előtt tájékozódni. Figyeljünk a csavarokra, hogy mindenhol benne van-e, illetve, hogy volt-e már szétszedve a gép. Ha bármi rendellenességet tapasztalunk, célszerű nyomban elállni a vásárlástól. (A nem visszatett csavarok általában hanyag szervizes, vagy otthoni hobbiszakértő beavatkozását jelentik, amik sokszor nem megbízhatóak.)

Vizsgáld meg, hogy a laptopot milyen lecsukni. Könnyen fennmarad? Szorul? Van törés a zsanérok körül? Ezek javítása akár egy kontakt spray-vel is kivitelezhető, de sokszor a zsanérok teljes cseréjével járhat.

5. Gyári specifikáció állapota

Ellenőrizd le, hogy a vásárolni kívánt gép azokkal a paraméterekkel rendelkezik-e, amivel hirdették, illetve, amik a gyárilag megadott adatai.

Ezt legegyszerűbben úgy tudod megnézni, hogy pendriveon viszed magaddal az Everest nevű programot. (Ez részletesen kilistázza, hogy mi található a gépben.)

6. Akkumulátor

Ha a gyári akkumulátor van benne és már 3 évnél régebbi a laptop, természetesen nem fogja órákig bírni, azt azonban mindenképpen ellenőrizd, hogy működik-e egyáltalán akkumulátor nélkül. Megfigyelheted, hogy milyen ütemben történik a merülés, ugyanis előforulhat, hogy üzemel akkuról, de csak 5-10 perc erejéig, ami valljuk be, laptopok esetében nem éppen vonzó.

7. Egyéb

Próbáld ki az összes USB portot, jack, HDMI csatlakozót, SD kártya helyet. Ezek közül sok az alaplaphoz csatlakozik, amit költséges javítani. Ha rendelkezik CD/DVD olvasóval, azt se felejtsd el leellenőrizni, hogy beolvassa-e.

Ellenőrizd a webkamerát és a hangszórókat is! Ezeket gyakran elfelejtik ellenőrizni az emberek és csak élesben, használat közben szembesülnek a hiányosságokkal.

Ne felejts el mindent elkérni a laptophoz! Ha rendelkezik eredeti operációsrendszerrel ( :D ), akkor mindenképpen kérd el a hozzá tartozó licencet. Valamint, ha van SystemRescue CD, azt is.

Ha van beállítva BIOS jelszó, azt is kérjük el, az esetleges későbbi szervizelések zökkenőmentessége érdekében.

Összegezve

Természetesen egy használt laptop rendelkezhet hibákkal, ám ezekről egy korrekt eladónak kötelessége tájékoztatni bennünket. Létezik néhány hiba, amely javítása költséges és csakis akkor éri megvenni egy ilyen hibával rendelkező készüléket, ha ezt az ár tükrözi. (Ilyen többségében az alaplappal kapcsolatos meghibásodások, forrasztások, kijelző hibák stb.)

Egy lista arról, amit egy használt laptop vásárlásához vigyél magaddal:

 • Pendrive (Hard Disk Sentinel, Everest)
 • CD/DVD

 

Ha tetszett a cikk, ne felejts el kedvelni bennünket Facebookon!

Az 5 legpraktikusabb notebook az egyetemhez

Nem kötelező, de bizony jól jön egyetemen, főiskolán a laptop. Az alábbiakban összegyűjtöttem neked az 5 legpraktikusabb és ár-érték arányban a legjobb notebookokat a diák élethez.

1. ASUS VivoBook Max X541NA-GQ028

Ár: 79.000 Ft-tól

CPU: Intel Celeron

RAM: 4GB

Merevlemez: 500GB HDD

Súly: 1.84 Kg

A termék további adatai

2. ASUS X540LA-XX972

Ár: 111.000 Ft-tól

CPU: Intel Celeron

RAM: 4GB

Merevlemez: 500GB HDD

Súly: 1.9 Kg

A termék további adatai

3. HP 250 G6 1WY58EA

Ár: 189.000 Ft-tól

CPU: Intel Core i5

RAM: 8GB

Merevlemez: 256GB SSD

Súly: 1.86 Kg

A termék további adatai

4. Apple Macbook Air 13 Mid 2017 MQD32

Ez lenne a személyes ajánlatom is, mert én is ezt használom és maximálisan megvagyok vele elégedve. Az akkuidő elegendő egy egésznapos jegyzetelésre, netezgetésre, így a töltőt sem szükséges magunkkal cipelnünk.

Ár: 280.000 Ft-tól

CPU: Intel Core i5

RAM: 8GB

Merevlemez: 128GB SSD (Igény függvényében: 256, 512)

Súly: 1.35 Kg

A termék további adatai

5. ASUS ROG Strix GL553VE-FY101T

A súlyát tekintve nem napi sulibajárásra ajánlott gép, ám van, amikor megéri meghozni az áldozatot. Inkább azoknak ajánlott, akiknek fontos a komoly teljesítmény.

Ár: 330.000 Ft-tól

CPU: Intel Core i7

RAM: 8GB

Merevlemez: 1000GB HDD

Súly: 2.5 Kg

A termék további adatai

+1. Navon Stark NX11

Ennek a terméknek leginkább az ára kecsegtető, ami 38.000 Ft körül alakul. A gép egyébként egy átlagos tablet kapacitását hozza, így érdemes azon is elgondolkodni, hogy egy tablet billentyűzettel, vagy ez a gép.

Ár: 38.000 Ft-tól

CPU: Intel Atom 1.33 GHz

RAM: 2GB

Merevlemez: 32GB SSD

Súly: 0,9 Kg

A termék további adatai

Milyen vezérlőegységet válasszak az okosotthonomhoz?

Ha elolvastad az Okosotthont szeretnék. Mivel kezdjem? című cikket, akkor már tudod, hogy az okosotthon rendszerek lelke a vezérlőegység, más néven HUB (vagy Smarthome Gateway) Az alábbiakban megnézzük milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztása során.

A fő szempontok:

 • az ingatlan mérete
 • automatizálni kívánt funkciók köre
 • a kommunikáció típusa (vezetékes/vezeték nélküli)
 • vannak-e már okos eszközeink

Hazai viszonylatban 50.000 Ft és 200.000 Ft között kaphatunk vezérlőegységeket.

Érdemes olyan eszközt választani, ami több különböző gyártó egységével is kompatibilis. A legelterjedtebb központi egységek a Z-Wave protokollt használják kommunikáció során.

Miért épp a Z-Wave protokoll?

A protokollt kifejezetten az okosotthon elemeinek összekötésére fejlesztették. A Z-Wave szisztéma magába foglalja az automatizált okosotthon előnyeit: megbízhatóságegyszerű telepítés és megfizethetőség. Azért is célszerű ilyen eszközöket használni, mert olyan frekvenciasávon kommunikál amely elkerüli a Wi-Fi és az egyéb vezetéknélküli rendszerek által használt területeket.Valamint a működését nem akadályozza a falak vastagsága, sem a készülék elhelyezése.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb vezérlőegység a Vera Plus Smarthome Gateway (ami értelemszerűen Z-Wave protokollt használ). Az ára 50.000-80.000 Ft körül mozog, igényeinktől függően.

 

 

Mi ennek a zenének a címe?

Ha volt már ilyen gondod, itt a megoldás!

Bárkivel előfordulhat, hogy munkábamenet a rádióból szól egy dallam, ami megragadja a figyelmét, de fogalma sincs, hogy honnan ered. Az ilyen pillanatokban megváltás tud lenni az általunk bemutatott program, ami nem más, mint az Apple birtokában lévő Shazam.

Működése egyszerű, csak indítsuk el és kattintsunk a kör közepére.

Majd, miután felismerte a hallottakat a program, kidobja nekünk az előadóját és a címét. Ez elég jól működik, szinte 10/9 -szer hibátlanul visszaadja.

A hasonló célokra tervezett SoundHound is remekül felismeri a hallott dalokat, de a Shazam alaposabb, így célszerűbb lehet azt használni, de kinek mi a szimpatikus.

Ez lenne az új őrület?

Minden, amit tudni érdemes a MadLipz-ről

A MadLipz, mint alkalmazás már egy ideje jelen van Magyarországon, azonban csak az elmúlt 1-2 hónapban vált ennyire felkapottá. Lényegében hasonló elven működik, mint a musically. 

A musically-hez azért is hasonlít, mert úgyszint videókat gyártanak a fiatalok, viszont itt éppen ellenkezőleg, nem a már meglévő zenére tátognak, hanem a már meglévő, ám néma videókra szinkronizálnak. A fő mozgatórugó itt a humor. Minél viccesebb videót tud valaki előállítani, annál nézettebb lesz.

Még gyerekcipőben jár és pontos adat nincs a magyarországi felhasználószámról, azonban már rendszerint előfordulnak 10, 20.000 lájkkal rendelkező alkotások, és több tízezer követővel rendelkező profilok.

Ahogy lenni szokás, a tartalmak "szöknek" instagram-ra és facebook-ra is, ami által egyre több felhasználó csatlakozik az oldalhoz.

Az én véleményem

Találni jópofa tartalmakat, viszont egyenlőre kinek előny, kinek hátrány, de nincs kifejlett kontroll! Így semmiképpen nincs jó hatással a fiatal generációra!

A 90%-ban trágárságra épülő videókban gyakori a rasszista, gyalázkodó tartalom. Van lehetőség jelenteni a videókat, azonban a nagy többségben nem történik semmi.

Rendszeresen előfordul a tartalomlopás, ami ellen egyenlőre nincs védelem, ugyanis a videók egy kattintással letölthetőek és kettővel vissza.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Ez is tetszeni fog:

Egy titok a telefon akkumlátorokról

Melyik a legjobb mobilinternet jelenleg?

Bevallom őszintén, informatikus létemre is azt mondom, hogy a mobilszolgáltatók oldalain konkrét információkat találni kihívás. Éppen ezért, alapos kutatómunkával kiválasztottam a mobilinternet piac szerintem legjobb internetajánlatát.

Mielőtt csomagot választunk a szolgáltatónál, érdemes felmérnünk az igényeinket. Amit a cikkben bemutatok, akkor lehet neked a legjobb választás, ha egy igazán erős mobilinternetre van szükséged. A csomag nem előfizetéses, az sms és a hívás belföldre mindössze 35 Ft-ba kerül. A csomag tartalma még minden irányba lebeszélhető 50 perc, valamit 5,5 GB EU-n belüli roaming.

Ez nem más, mit a Telenor kínálatában lévő Hipernet szolgáltatás.

Miért ajánlom ezt?

Tekintettel arra, hogy már 5 520 Ft-ért is igénybe vehetjük, elég jó ajánlat. Ilyen mértékű korlátlanság még nem elérhető egyik mobilszolgálatónál sem. Persze a Vodafone is próbálkozik, de náluk egyenlőre csak előfizetéses formában elérhető.

Részletes értékelést itt olvashatsz róla.

Ezek is tetszeni fognak:

Egy titok az akkumlátorokról

Milyen powerbankot válasszak?

iPhone tulajként bártan állíthatom, hogy a cikkben bemutatásra kerülő powebank az egyik leghasznosabb eszköz a földön. Többször mentett ki szorult helyzetből, mint azt a vételkor gondoltam volna. Mindenkivel előfordult már, hogy azt kívánta "Csak hazáig bírja ki", és végül nem így történt (a telefon akkujára gondolok :D ). Ezért mindenképpen megéri elolvasnod a cikket, ha nem szeretnél többet költeni 7-8 ezer forintál, de egy igazán erős energiabankra vágysz.

Milyen powebankot válasszak?

Merül fel benned a kérdés. Én immáron 1 éve boldogan használom az Asus által gyártott ZenPower típusú vésztöltőt. A kapacitása egészen pontosan 10050 mAh. Oké, ha ez nem mond semmit (kezdetben nekem sem mondott.) Lássuk, mire elég egy ekkora PoweBank.

Egy iPhone 6s típusú készüléket (1715 mAh) lazán feltölt 3,5-4x (Egy év után inkább 3,5x)

Egy iPhone 7-et pedig 2-2,5x fullra tol.

Ez azért hízelgő tud lenni.

Az adatok

A PoweBank töltési ideje körülbelül 7-8 óra, ami egy egész estés töltésnek felel meg. Számtalanszor előfordult, hogy feltöltöttem és csak napokkal később vettem használatba, ami a feltöltések számán nem csökkentett drasztikusan. A súlya elvileg 215g, de még soha nem mértem le, az biztos, hogy nem szakadt le tőle a zsebem, amikor vittem. (Ami valljuk be napi rendszerességgel előfordul.) 

Beszéljünk a méretekről... Az Asus szerint bankkártya méretű, nos, azért az egy kicsit túlzás, de nem áll távol a valóságtól.

Azt hiszem egy iPhone-hoz ez már egy "kötelező" kiegészítő, de jól jön ez bármilyen telefon mellé.

A cikk nem szponzorált, ha tetszett, bátran oszd meg másokkal.

Írd meg a Te véleményed, vagy kérdésed ezzel a témával kapcsolatban is!

 

Egy titok a telefon akkumlátorokról

Gyakran hallhatjuk azt a kijelentést, hogy "az új akkumlátorokat bármikor lehet tölteni". Ami igaz is. Helyes megállapítás, hogy az új, Lítiumion-os akkumlátoroknak már nincs szüksége az úgynevezett kisütésre. (Mint régen, minden új telefont legalább 24 órán keresztül kellett töltőn tartani a megvételt követően.) De valóban ez a teljes igazság?

A Battery University nemrégiben kiadott tanácsai

 • Ne töltse fel teljesen
 • Ne hagyja töltőn este (se)
 • Töltse gyakran
 • Ne töltse nagyon hidegben, se melegben
 • Felejtse el a töltőt, ha forró tőle a telefon

Hogyan töltsem valóban helyesen?

Az igazság az, hogy a Lítiumion-os akkumlátorok rendelkeznek egy meghatározott élettartammal. Minden akkumlátor esetében van egy meghatározott szavatossági időtartam, ami megadja, hogy nagyjából hányszor lehet feltölteni egy akkumlátort. 

Nos, ha egy akkumlátor kb. 2000 töltésig képes megőrizni a minőségét, akkor mi az a lépés, amivel mi megóvhatjuk, és kitolhatjuk az akkumlátor élettartamát? Az, ha teljesen feltöltjük, és amikor feltöltött lehúzzuk. Ha nem húzod le a telefonod, az kb. 30 percenként merül 1%-ot, de mivel töltőn van, elkezd újra tölteni és így tovább, amíg le nem húzod.

"A töltőn nem merül" -Ilyen nincs, egy akkumlátort nem tudsz folyamatosan 100%-on tartani.

Fontos, hogy amikor csatlakoztatod töltőre, ne húzd le, amíg fel nem töltött! Törekedj arra, hogy teljesen kihasználd a töltési ciklusokat.

Soha ne dugd töltőre 4-5% felett!

Ezzel a módszerrel garantáltan növeled az akkumlátorod élettartamát. Ezt tapasztalatból mondom. Én újkora óta így töltöm a több, mint 2 éves iPhone-omat és csak mostanában kezdtem el gondolkodni egy akkumlátor cserén. Úgy, hogy jelenleg van olyan állapotban, mint másoknak fél vagy egy év után.

A te akkumlátorod hány éves és milyen állapotban van? Írd meg kommentben!

Ez tetszeni fog:

Milyen PoweBankot válasszak?

Az elszakadt iPhone töltőkábel javítása

Elszakadt az iPhone töltőd?

Cáfolhatatlan és egyben már elismert "összeesküvés-elmélet", hogy az Apple a silány minőségű töltőkábelének a célja a vásárlás generálás. Tehát, hogy a már eladott iPhone-ok is folyamatosan bevételt termeljenek.

Ezáltal ugyebár nagyjából évente kell, legalábbis a cikk elolvasása után remélem, hogy csak "kellene" új töltőt vásárolni.

Így ugyebár nagyjából évente töltőkábelt kell (kellene) vásárolnunk, mert az tönkremegy, vagy ha nem is teljesen, de eléggé megviselté válik, ami életveszélyt is jelenthet.

Íme egy régi trükk, ami segít lelassítani az elhasználódás folyamatát. A trükknek köszönhetően jómagam is 2 éve használok egy töltőkábelt, eddig kitűnő állapotban.

És egy útmutató, a helyes "töltőhasználathoz".

Ez is tetszeni fog:

Így töltsd helyesen a telefonod