Okosotthont szeretnék. Mivel kezdjem?

Manapság az okos eszközök már az életünk minden területére beférkőztek. A legtöbb berendezésünk okos. Ezek után nem meglepő, hogy becslések szerint 2020-ra már több, mint 200 milliárd okos eszköz fog működni világszerte.

Mit is jelent az okosotthon?

Az okosotthon technikai megoldások összessége, melyeknek célja, hogy kényelmesebb, egyszerűbb, valamint biztonságosabb életet élhessünk. Már ilyen hétköznapi tevékenységek is automatizálhatóak, mint a villany le-, és felkapcsolása, redőnymozgás, ablak becsukás (akár automatikusan vihar közeledtével). De kivitelezhető az is, hogy egy meghibásodott mosógép szivárgása esetén az eszköz lecsatlakozzon az áramellátásról és a főcsap vízellátása szüneteljen, a zárlat és a további folyás megakadályozása érdekében. Az ilyen folyamatokról az otthon tulajdonosa értesítést kap SMS, email, vagy az alkalmazás által küldött push üzenet által.

Az okos eszközök telepítésével a felesleges energiafelhasználás is csökkenthető (okos konnektor, hűtés/fűtés szabályozó, víz szabályozó).

További felhasználási területek (a teljesség igénye nélkül):

  • Füstérzékelő
  • Kamera
  • Mozgásérzékelő
  • Garázskapu
  • Kerti locsoló
  • Termosztát
  • Konnektor
  • Ajtózár

Az okosotthon felépítése

Minden okos berendezés lelke egy központi egység (HUB, Smarthome Gateway). Ez az eszköz, ami a jeleket feldolgozza, kezeli szükség esetén továbbítja. Ennek segítségével hangolhatjuk össze a különböző okos eszközeinket. Kiválasztásának fő szempontja a működtetni kívánt rendszer mérete és további igényeink. Az eszközök egységes mesh hálózatban működnek (az összes eszköz kommunikál egymással is, nem csak a központi egységgel), többnyire Z-Wave protokollal (vagy ZigBee). (Kapcsolódó tartalom: Milyen vezérlőegységet válasszak az okosotthonomhoz?)

A központi egységnek és a vezeték nélküli kapcsolódási technológiának köszönhetően, az okosotthon rendszerünk folyamatosan bővíthető. Az egységes szabványrendszer miatt pedig nem kell tartanunk attól, hogy nem kommunikálnak egymással az eszközeink.

Fontos, hogy központi egységre csak akkor van szükségünk, ha több eszközt szeretnénk okosítani. Így, ha mi csak egyetlen okos konnektort vagy egy okos égőt kívánunk használni, nincs szükség vezérlőegységre.

El kell döntenünk, hogy egy rendszert szeretnénk kiépíteni, vagy csak 1-2 okos eszközre vágyunk. Ha úgy döntünk, hogy több eszközt fogunk használni, akkor az első lépés a számunkra megfelelő vezérlőegység kiválasztása.

Biztonsági tippek

Mint minden internettel működő eszköz, az okosotthon rendszer elemei is sebezhetőek, de gondos odafigyeléssel csökkenthetjük a kockázatot. Íme néhány tipp:

  • Evidensnek tűnik, mégis oly sokan esnek abba a hibába, hogy a gyári Admin/Password kombinációt nem változtatják meg. Te ne felejtsd el!
  • Ellenőrizzük rendszeresen, hogy az eszköz a legfrissebb szoftverrel üzemel-e, ha nem, akkor frissítsük!
  • Amennyiben elérhető, használj kétlépcsős azonosítást!
  • Ha van, esetenként nézzük át a használati napló feljegyzéseit, gyanús tevékenységek után kutatva!